Voetbalreuzen gaan er met gestrekt been in

5 minuten

DATUM: 20 / 04 / 21

Scroll naar de brandstof content
BYRON / BRANDSTOF / VOETBALREUZEN GAAN ER MET GESTREKT BEEN IN

Voetbalreuzen gaan er met gestrekt been in

5 minuten

DATUM: 20 / 04 / 21

Het kan niemand zijn ontgaan, twaalf voetbalreuzen hebben de handen ineengeslagen en de ambitie uitgesproken om een nieuw Europees voetbaltoernooi te organiseren: de European Super League (ESL). Vanuit alle hoeken klinkt kritiek en er lijken nauwelijks voorstanders te zijn. Hoe kan het dan dat deze clubs, met zoveel cultuur, geschiedenis en fans, dan toch tot dit besluit zijn gekomen?

Het simpele antwoord: om geld te verdienen. Maar het probleem, en de oorzaak hiervan, zit dieper. Een deel van de twaalf founding fathers is in handen van investeerders c.q. een klein aantal aandeelhouders. Jaarlijks pompen zij, om welke redenen dan ook, miljoenen in ‘hun’ voetbalclub. Een ander deel van de founding fathers is in handen van de fans c.q. supportersverenigingen. Ook zij pompen jaarlijks enorme bedragen in de club maar doen dit overwegend door middel van leningen. Voor al deze clubs geldt hetzelfde, meer geld betekent betere spelers kunnen kopen. En betere spelers zorgen voor prijzen, meer shirtverkoop en het belangrijkste: deelname aan Europese toernooien.

Risico van het vak

Maar betere spelers betekent ook hogere salarissen en dus hogere kosten. En de afgelopen 20 jaar zijn de salarissen en koopsommen van voetbalspelers, met name van de beste 10%, enorm gestegen. De belangrijkste inkomstenbron van deze twaalf reuzen is de verkoop van uitzendrechten. Aan transfers wordt door de deze clubs netto niks (of niet veel) verdiend. Waardoor het verdienmodel voor een groot deel afhankelijk is van de verkoop van uitzendrechten. En hier zit de crux. Het standpunt van de founding fathers is namelijk dat juist omdat zij enorme bedragen in clubs pompen, de Europese clubtoernooien wereldwijd enorm populair zijn. En daarom levert de verkoop van de uitzendrechten miljarden op. Maar de verkoop van deze rechten wordt niet evenredig verdeeld. Daarnaast lopen de clubs het risico dat zij enorm hebben geïnvesteerd maar door slechte prestaties niet deelnemen aan bijv. de Champions League (of in een vroeg stadium worden uitgeschakeld) en daardoor weinig terugzien van de verkoop van uitzendrechten.

De ESL dekt dit risico omdat de twaalf founding fathers (aangevuld met drie andere clubs) jaarlijks verzekerd zullen zijn van deelname aan het belangrijkste toernooi. Bovendien zal de ESL de uitzendrechten en entreekaarten zelf kunnen verkopen i.p.v. de UEFA. De miljarden die daarmee gemoeid zijn, vloeien dan terug naar de clubs.

Ze stonden erbij en keken ernaar. Sterker nog, ze verdienden er miljarden aan.

Een onhoudbaar stelsel

Vanuit het perspectief van de founding fathers is de ESL qua financiële vergoedingen eerlijker dan de huidige Champions League. Toch voelt het verkeerd. Het zijn juist deze clubs geweest die bereid waren bizarre koopsommen en salarissen te betalen. Daarnaast is het resultaat uit transfers structureel negatief. Zij hebben hiermee het startsein gegeven aan de creatie van een onhoudbaar stelsel. Althans, slechts houdbaar als het financiële gat jaarlijks wordt gedicht. Vanuit hun perspectief is het dus logisch dat het organiseren van het hoogste Europees toernooi, waaraan deelname verzekerd is, de oplossing is. Door middel van de jaarlijkse inkomsten uit dit toernooi kunnen zij een groot deel van de rekeningen betalen. Net als bij de NBA en NFL kunnen de clubs niet ‘degraderen’ waardoor het minder erg is als een club een paar jaar geen kampioen wordt.

Het argument dat de ESL-clubs de eigen landelijke competities gaan domineren, omdat ze structureel veel meer geld te besteden hebben, is overigens niet helemaal terecht. Dat is namelijk nu ook al de situatie. Aan de andere kant, Chelsea (5e), Liverpool (6e), Tottenham Hotspur (7e), Arsenal (9e) en Juventus (4e) staan momenteel niet eens in de top drie van de landelijke competitie. Sterker nog, de vier Engelse clubs zouden volgens de huidige stand niet eens recht hebben op een Champions League ticket! Toch domineren de founding fathers van de ESL over het algemeen de landelijke competities. Zeker als Bayern Munchen, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain ook worden meegeteld.

Hoe nu verder

De ESL zal vooral leiden tot verdere commercialisering van het voetbal. En dat is geen wenselijke ontwikkeling. Echter, de UEFA heeft er de afgelopen jaren ook niks aan gedaan om dit te stoppen. Ze stonden erbij en keken ernaar. Sterker nog, ze verdienden er miljarden aan. De ESL is helaas niet de oplossing want dat is kwaad met kwaad bestrijden. Het betekent vercommercialisering in het kwadraat. De oplossing zal moeten worden gevonden in financieel gezonde begrotingen, uitsluiting van Europees voetbal bij een schuld boven een x-bedrag, maximaliseren van transferbudget en wellicht een salarisplafond voor spelers. En dit alles kan best gepaard gaan met een uitzonderingsregel van een paar jaar voor de grootste clubs om deze transitie te realiseren. Bovendien bewijst Bayern München (huidige winnaar van de Champions League) dat je zonder schulden en durfkapitaal mee kan doen in de Europese top.

Ja, natúúrlijk deel je deze even:

VOLGEND ITEM
VOLGEND ITEM

Wie gaat er dit jaar met de Gouden Loeki naar huis?

De meeste van ons kennen de Gouden Loeki awards wel. De publieksprijs die al sinds 1995 door de STER wordt uitgereikt aan de beste reclame van het jaar. Ook dit jaar was er weer een spannende race om deze prijs. Maar waarom wordt deze prijs eigenlijk uitgereikt en hoe is de Gouden Loeki ontstaan?

Ontdek dit item ITEM DOOR ISA BURKI

Lees hier alle blogs!

Brandstof
brandalarm

Goed nieuws! We hebben een vacature voor een developer open staan.

Ga naar de vacature