TikTok; een bewogen platform

3 minuten

DATUM: 16 / 10 / 20

Scroll naar de brandstof content
BYRON / BRANDSTOF / TIKTOK; EEN BEWOGEN PLATFORM

TikTok; een bewogen platform

3 minuten

DATUM: 16 / 10 / 20

De hashtags #fyp #foryou en #foryoupage zijn niet meer weg te denken uit TikTok-land. Deze app is je ongetwijfeld niet ontgaan de afgelopen maanden. Er wordt namelijk heel wat gedanst, geplaybackt en gezongen op de beeldschermen van meer dan 800 miljoen gebruikers wereldwijd. Maar wat maakt TikTok dan ineens zo populair? Wat heeft Tim Hofman ermee te maken? En Donald Trump? Ik leg het je uit.

Voordat de hele wereld in de ban raakte van het coronavirus, kende TikTok al een flinke stijging in het aantal gebruikers. Toch explodeerde het gebruik van de app gedurende de pandemie nog meer. Veel thuiszittende mensen, en dan met name de jongeren, gingen in een tijd van quarantaine op zoek naar vermaak. Die vonden ze. Dagenlang korte video’s opnemen en het eindresultaat delen met de wereld. En daar kwam wel eens een video uit die #viral ging. Ook veel Nederlandse jongeren waagden zich aan de app en sommigen van hen begonnen er zelfs geld mee te verdienen. Wanneer dit om grotere bedragen gaat, is het gebruikelijk om je aan te sluiten bij een management. Voor een aantal van deze TikTok-influencers liep dat niet helemaal zoals gehoopt, en dat liet Tim Hofman niet onopgelost aan zich voorbij gaan. Met zijn team van de online serie BOOS pakte hij het management van een groot aantal Nederlandse Tik-Tokkers aan. Zo zijn de influencers voor meerdere tonnen opgelicht. Meerdere tonnen? Ja, meerdere tonnen. Om zoveel geld kan het gaan als je het weet te maken op het o zo populaire TikTok. Bizar.

In Nederland zijn we over het algemeen razend enthousiast over de app. Dat verklaart de 4.5 miljoen gebruikers in ons kikkerlandje. In de Verenigde Staten is dat een ander geval. Nou ja, de 40 miljoen gebruikers in de VS vinden het fantastisch, maar daar denkt de grote baas iets anders over. ‘We are looking at TikTok, we are maybe banning TikTok.’ en ‘We are looking for at a lot of alternatives with respect to TikTok.’ Dit zijn uitspraken van begin augustus, uitgesproken door Donald Trump. Ja, je leest het goed ‘misschien verbieden we TikTok’. Helaas voor meneer Trump liep dat iets anders dan gewenst.

Tijd voor wat achtergrondinformatie. Wat is de reden dat Trump de meest gedownloade app in de VS wil gaan verbieden? Alle social media kanalen die wereldwijd in gebruik zijn, liggen in handen van de Verenigde Staten. Tot de komst van het Chinese TikTok roet in het eten gooide. Het lijkt alsof Donald Trump een beetje op zijn teentjes is getrapt, hij doet er alles aan om TikTok in Amerikaanse handen te krijgen. Naar de buitenwereld communiceert de Amerikaanse overheid het op een andere manier, namelijk vanwege het delen van informatie van Amerikaanse gebruikers met China. Dit komt doordat ByteDance, het bedrijf dat TikTok in handen heeft, nauwe banden heeft met de Chinese overheid. Hier maakt Trump zich grote zorgen om. Dus wat doet een president wiens volk in gevaar is door het grote, boze China? Ja duh, dreigen om TikTok in de hele Verenigde Staten te verbieden natuurlijk. De kans is groot dat dit niet werkelijk wordt doorgezet, daarom is er nu het plan om een nieuw bedrijf op te richten voor de Amerikaanse activiteiten, genaamd TikTok Global. Trump is in ieder geval bezig met een deal waarbij de Amerikaanse activiteiten van het Chinese Tik-Tok ook in Amerikaans beheer komen te liggen. Wanneer dit door wordt gezet, dan mogen Amerikanen blijven dansen, zingen en playbacken voor de camera.

Het is dus duidelijk hoe populair TikTok wereldwijd is. Biedt deze app dan ook kansen voor het bedrijfsleven? Ongetwijfeld. Daarom zijn wij momenteel aan het ontdekken hoe we TikTok kunnen gaan inzetten. De (online) brainstormsessies zijn in volle gang en de video ideeën blijven maar komen. Dus wie weet zie je binnenkort dansende brand directors op je beeldscherm!

Ja, natúúrlijk deel je deze even:

VOLGEND ITEM
VOLGEND ITEM

Wat zijn archetypen? l Brandstof E05

Ontdek dit item ITEM DOOR MICHIEL

Ben's collega worden?

Jobs
brandalarm

Nieuwe case online!

Check 'm hier