Twee oude mannen die FIFA spelen met pizza en cola.

FIFAARWEL

3 minuten

DATUM: 14 / 10 / 21

Scroll naar de brandstof content

FIFAARWEL

3 minuten

DATUM: 14 / 10 / 21

Twee oude mannen die FIFA spelen met pizza en cola.

Een boel geschreeuw, rondvliegende controllers, zo min mogelijk vrouwen in de ruimte en zoveel mogelijk doelpunten maken. Vooral mannen zullen nu een idee hebben waar ik het over heb, namelijk; een avondje FIFA. Terwijl dit voor een grote groep mannen net zo goed een eerste levensbehoefte zoals eten en drinken is, zullen we het wellicht toch anders moeten gaan noemen vanaf volgend jaar.

Electronic Arts, de maker van de jaarlijkse game, overweegt namelijk om de naam van de game te veranderen. De reden hiervoor is nog onbekend maar er gaan uiteraard wel wat geruchten. De grootste concurrent van FIFA heeft kort geleden eenzelfde besluit genomen. Konami, de maker van de voorheen genoemde Pro Evolution Soccer (kortweg PES) games, heeft besloten de game voortaan gratis te maken en eFootball te noemen. Waarbij dat voor Konami en eFootball meer aanvoelt als een witte (corner)vlag in de richting van EA zal dat voor FIFA waarschijnlijk niet het geval zijn.

Het zou te maken kunnen hebben met de gelijknamige internationale organisatie dat grote (internationale) voetbaltoernooien, waaronder het Wereldkampioenschap, organiseert en beheert. De Fédération Internationale de Football Association, kortweg de FIFA, wordt zo vaak van corruptie en fraude beschuldigd dat Colombiaanse politieagenten in de jaren 80 wel amateurs lijken. Hierdoor is de FIFA aangeschoten wild en zou het kunnen dat EA zijn goede naam er niet meer aan wil binden. 

Anderzijds kan het ook een publiciteitsstunt of bluf zijn. FIFA 22 is natuurlijk net gelanceerd en dit nieuws zorgt wel voor extra aandacht. Stomme blogs. Of, het is een onderhandelingsstrategie. Het is namelijk maar de vraag hoe blij de FIFA is met de overweging van EA om de naam te schrappen uit één van ’s werelds populairste games. Daarbij moet EA diep in de buidel tasten om ieder jaar de licenties van competities, clubs en spelers rond te krijgen. Wie weet kan de FIFA iets van al dat achtergehouden geld gebruiken om EA om te kope.. overtuigen.

De naam die EA heeft vastgelegd is EA Sports FC. Waar ik dat in werkwoordsvorm nu al mijn bek niet uitkrijg, is het nog niet eens zo’n gekke optie. Andere games van EA heten bijvoorbeeld EA Sports PGA Tour en EA Sports College Football. Toch is het niet helemaal zonder risico.. veel van ons zijn toch opgegroeid met FIFA en springen de tranen in mijn ogen bij de gedachte dat ik nooit meer het werkwoord ‘Fifa-en’ zal hoeven gebruiken. 

Het is aan EA om de kopers te overtuigen dat slechts de naam van de game verandert, maar dat ze verder volgend jaar gewoon mogen vertrouwen op dezelfde oneerlijke uitslagen, idiote scheidsrechters, FIFA-doelpunten, valse buitenspelgoals en falende controllers.

Waar vroeger echte kenners PES speelden en FIFA voor het volk was, zie ik nu mogelijkheden voor EA. Mocht je dan toch je naam veranderen, dan is Pro Evolution Soccer wellicht weer vrij.

Ja, natúúrlijk deel je deze even:

VOLGEND ITEM
VOLGEND ITEM

De mens is (g)een dier, fantasie maakt het verschil

Biologisch gezien verschilt een mensenlichaam niet veel met dat van een chimpansee of varken. En toch is het de mensheid die domineert op deze aardbol. Yuval Noah Harari legt in zijn boek Sapiens uit dat het “succes” van de homo sapiens te danken is aan de cognitieve revolutie, de opkomst van nieuwe manieren van denken en communiceren, het vermogen om over fictieve dingen te praten zoals legendes, goden en religie. De reden waarom wij flexibel kunnen samenwerken met ontelbare aantallen vreemden is omdat alleen wij, van alle wezens op deze planeet, ficties kunnen scheppen en geloven. In principe een mooi gegeven, maar ze hadden Urk in mijn optiek wel even mogen overslaan…

Ontdek dit item ITEM DOOR JELMER

We're hiring

jobs
brandalarm

Nieuwe case online!

Check 'm hier